Τα Παραμύθια του Σαββάτου!


“ Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, κάθε τι κρύβει μέσα του μυστικά!” όπως οι Κυριακές, ή μάλλον τα μεσημέρια τους. Εκείνα τα μοναχικά και μελαγχολικά μεσημέρια που όλοι τα έχουμε ζήσει στα παιδικά μας χρόνια. Κι είναι η φαντασία που πλέκει χίλια δυο παιχνίδια για να καταφέρει να νικήσει την μελαγχολία , για να δώσει φτερά στο Τίποτα, για να μιλήσουν οι ψυχές των Πραγμάτων, για να μπει η φιλία, η αγάπη, η Παρουσία μέσα την ψυχή και τη ζωή, ακόμα κι ενός μικρού κοριτσιού. Κι είναι η Μάγισσα ετούτη η Μάγια, καλή, δοτική και σοφή και χαρίζει δώρα  πολύτιμα σε χέρια παιδικά που ξέρουν, καταλαβαίνουν, νοιώθουν τη δύναμη των πραγμάτων. Κι είναι ετούτες οι Κυριακές ταξίδια στον κόσμο μέσα από τις άψυχες κούκλες που ζωντανεύουν και μιλούν μόνο σε εκείνους που μπορούν να τις ακούσουν, να τις καταλάβουν, να τις κάνουν να νοιώσουν πως ..υπάρχουν. Έλενα λένε το κοριτσάκι που η αγάπη του χαρίζει φωνή, ψυχή και «ζωή» στις κούκλες. Κι ίσως ετούτη  η Έλενα να περιγράφει την αληθινή της ζωή, σαν ήταν μικρό κορίτσι κι ήταν αβάστακτα τα μεσημέρια της Κυριακής.

 
Σαν  η ψυχή και το μυαλό είναι ανοιχτά συμβαίνουν σχεδόν τα πάντα. Οι μάγισσες μπαινοβγαίνουν στις ζωές και χαρίζουν κομμάτια από τη δική τους μαγεία και εκείνη …του κόσμου. Και γεμίζει το σπίτι κι η ζωή του μικρού κοριτσιού με κούκλες … Μια κούκλα Καππαδόκισσα, που ΄χε έρθει από «έναν τόπο μαγικό, γεμάτο πετρωμένες νεράιδες και άνεμο που σχημάτιζε γλυπτά στα βράχια». Μια μπάμπουσκα που ‘χε χαριστεί σαν δώρο γενεθλίων για να θυμίζει τον Χρόνο… Η Ιρέν που γεννήθηκε στην Βιέννη, η Αϊσε από το Μαρόκο, ένας Τουαρέγκ και ένας μαροκινός Νερουλάς… Κι ύστερα η Μαγια χάρισε στην μοναδική της φίλη της Ελενα μια κούκλα Ινδιάνα, το κόκκινο Φτερό κι αργότερα, την Κάρεν και μια μαυρούλα που έγινε η αγαπημένη της… Κι όταν άρχισε πάλι να φεύγει το καλοκαίρι κι η Απουσία του θα’ ταν αβάστακτη , η Έλενα έφτιαξε μια δική της κούκλα από πηλό. Σειρά της να αρχίζει να χαρίζει, να μοιράζεται για να γίνεται η Απουσία, Παρουσία, στη ζωή των φίλων ακόμα κι όταν δεν είναι  κοντά…
 
Κι  πέρασε ο καιρός κι οι λέξεις συνέχισαν να μιλούν  μέσα από τα παιχνίδια κι η μοναξιά λιγόστεψε κι οι επιλογές «ήξεραν» που να βρεθούν, πάντα ξέρουν ! Ίσαμε εκείνη τη στιγμή που τα όνειρα , οι επιθυμίες οι δυνατές πήραν  σάρκα και οστά και έγιναν  …Αλήθεια. Όπως τα παραμύθια που ΄χουν κρυμμένους θησαυρούς μέσα τους, όλες τις μεγάλες αλήθειες του κόσμου και ας λένε κάποιοι πως είναι λόγια της Φαντασίας μόνο.
 
Ένα παραμύθι ονειρικό από την Ελένη Γκίκα. Ισως και να΄ναι αυτοβιογραφικό…. Ξέρω πως έχει κούκλες πολλές, αν και δεν τις έχω συναντήσει ποτέ. Όμως μέσα από τούτη τη γραφή, κατάλαβα! Μια ιστορία πραγματικά ξεχωριστή, γεμάτη συναισθήματα που αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη. Αγάπη, φιλία, μοναξιά, Παρουσιές κι απουσίες της ζωής. Μια ιστορία γραμμένη με τρόπο απλό, γεμάτη αλήθεια, γεμάτη από εκείνα τα παιδικά χρόνια, τα νοσταλγικά, από εκείνες στις Κυριακές που πάντα κρύβουν μελαγχολία. Από διεξόδους που ξέρουν καλύτερα τα παιδιά να βρίσκουν, στον δικό τους τον κόσμο, τον γεμάτο ψυχή. Μια ιστορία για εκείνα τα όνειρα, που αργούν κάποιες φορές να ζωντανέψουν αλλά σαν έρθει η μαγική στιγμή , η κατάλληλη ώρα, οι κατάλληλοι άνθρωποι, τότε τίποτα και κανείς  δεν τα σταματά από το να γίνουν Αλήθεια!. Μια ιστορία για τις αγαπημένες συλλογές των παιδικών μας χρόνων, για τα αγαπημένα παιχνίδια όλων μας ,για τον Χρόνο που περνά αλλά δεν ξεχνιέται  ό,τι βιώσαμε. Μια ιστορία που γεμίζει τις ψυχές με ομορφιά, με αναμνήσεις και με κουβέντες από λόγια …σοφά!
 
Όλοι είχαμε ή έχουμε ένα φίλο φανταστικό για τα δύσκολα… Όλοι είχαμε κάποτε ένα παιχνίδι που μιλούσαμε ώρες ατέλειωτες μαζί του….Τη δική μου την κούκλα την έλεγαν Ρόζα κι είχε έρθει  από πολύ μακριά …Από την Αθήνα, είχε ταξιδέψει κάποια Χριστούγεννα, δώρο πολύτιμο, που στα μάτια και την ψυχή μου αυτό σήμαινε πως είχε έρθει  από τα πέρατα του Κόσμου!
 
Σαν ποίημα η ιστορία, σαν ανάμνηση του καθενός μας, σαν κομμάτι που το ζήσαμε κι εμείς. Εικονογραφημένο από τον Νίκο Γιαννόπουλο με μια Έλενα που θα λατρέψουν όλα τα παιδιά και μια μάγισσα πολύ διαφορετική από τις άλλες…
 
Για παιδιά από 5 χρονών…

ΠΗΓΗ
Copyright © 2021, MAMAYA, All rights reserved.