Η πρώτη ελληνική συνέντευξη της Κλελί Αβίτ, της βραβευμένης στη Γαλλία συγγραφέως του Είμαι ακόμα εδώ


Ο έρωτας μπορεί να υπερβεί τα πάντα!
 
  • Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για αυτό το μυθιστόρημα;
Για το Είμαι ακόμα εδώ, είναι πολλές οι πηγές έμπνευσης. Η πρώτη είναι ο άκρατος ρομαντισμός μου. Ήθελα να γράψω μία ιστορία αγάπης, αλλά όχι κάτι το συνηθισμένο. Χρειαζόμουν μία ιδέα όπου οι ήρωες θα βίωναν μία ασυνήθιστη κατάσταση και τη βρήκα τυχαία! 
Όταν έγραψα τις τρεις πρώτες φράσεις του μυθιστορήματος « Κρυώνω. Πεινάω. Φοβάμαι,» σκέφτηκα πως ήταν πολύ συνηθισμένες, και πως έπρεπε να τους δώσω μία άλλη δύναμη και διάσταση. Και τότε μου ήρθε η ιδέα για  το κώμα. Όλη η ιστορία ξεκίνησε από εκεί: ένας έρωτας ανάμεσα σε δύο άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και παρόλα αυτά όσο προχωρούν οι σελίδες, επικοινωνούν με έναν δικό τους τρόπο.

  • Αν ήσασταν μέλος της στενής οικογένειας ενός ατόμου που έχει πέσει σε κώμα, και οι γιατροί σας έλεγαν πως δεν έχει νόημα να ελπίζετε και σας πρότειναν να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη πως θα αντιδρούσατε;
Είναι πολύ λεπτό θέμα και δύσκολο να το απαντήσει κανείς χωρίς να έχει βρεθεί πραγματικά σε μία τέτοια κατάσταση.  Αν οι γιατροί προτείνουν να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη, σημαίνει ότι το έχουν σκεφτεί πολύ και ότι υπάρχει επιστημονικός και ιατρικός λόγος για να γίνει. Πιστεύω ειλικρινά πως δεν θα θύμωνα. Θα άκουγα τα επιχειρήματά τους και θα λάμβανα υπόψιν μου τον επαγγελματισμό τους ( από τον επιστημονικό χώρο προέρχομαι κι εγώ.)
Αλλά θα άκουγα επίσης και την καρδιά μου λαμβάνοντας υπόψιν τη ζωή που έζησε το άτομο που βρίσκεται σε κώμα. Η ζωή είναι ότι πιο σημαντικό είτε είναι κανείς σε κώμα είτε στέκεται μια χαρά στα πόδια του. Θα τα ζύγιζα πραγματικά πολύ προτού πάρω μια απόφαση.

  • Στο βιβλίο σας οι γιατροί έχουν ένα πρόσωπο ψυχρό μέχρι και σκληρό θα έλεγα. Αυτό εξυπηρετεί τον μυθιστορηματικό σκοπό ή πιστεύετε πως έχουν μια τέτοια σκληρότητα;
Στο βιβλίο μου συναντάμε δύο τύπους γιατρών: Τον καθηγητή, που έχει πολλά χρόνια πείρας στην πλάτη του, έχει δει πολλά κι έχει κλειδώσει τα συναισθήματά του σε μεταλλικό κουτί και τον ασκούμενο, που είναι ακόμα ευαίσθητος και δεν καταλαβαίνει αυτή την αποστασιοποίηση του ανώτερου του. Τόνισα λίγο παραπάνω αυτά τα χαρακτηριστικά για να ενισχύσω την μυθιστορηματική πλευρά. Δεν απαξιώ σε καμία περίπτωση το ιατρικό σώμα. Θα έλεγα μάλιστα πως δείχνω μέσα από την ιστορία μου τα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν: το να ανακοινώνεις ένα τέτοιο νέο στην οικογένεια δεν είναι καθόλου εύκολο. Για την οικογένεια ο γιατρός πρέπει να είναι ο «σωτήρας». Αν ο γιατρός έρχεται και λέει ότι δεν μπορεί να «σώσει» η οικογένεια το βιώνει σαν μία προδοσία, γι’ αυτό κι αυτός έχει πια αποστασιοποιηθεί. 

  • Αν ήθελε το Χόλυγουντ να κάνει το βιβλίο σας ταινία, ποιοι ηθοποιοί θα θέλατε να παίξουν τους δύο βασικούς ρόλους, της Ελζά και του Τιμπό;
Μου κάνουν πολύ συχνά αυτή την ερώτηση! Και κάθε φορά αλλάζω γνώμη. Σήμερα για Τιμπό θα επέλεγα κάποιον σαν τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ ( σε λίγο πιο νέο, αν και το μακιγιάζ κάνει θαύματα!) Για την Ελζά δεν έχω ιδέα! Θα έπρεπε να είναι μια ηθοποιός που ακόμη και ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι θα μπορούσε να δείξει την λαχτάρα της για να ζήσει. Αφήνω σε εσάς την επιλογή.
Αλλά αν θέλετε να σας πω πραγματικά τη γνώμη μου, πρέπει να σας ομολογήσω πως μου αρέσει η ιδέα, με αφορμή το βιβλίο μου να έβγαιναν δύο νέα ταλέντα. Κι η δική μου ιστορία κάπως έτσι ξεκίνησε: Είμαι στο ξεκίνημα της συγγραφικής πορείας! Οπότε αν το  Είμαι ακόμα εδώ, μπορούσε να αναδείξει δύο νέους ταλαντούχους ηθοποιούς θα ήταν υπέροχο!

  • Έχετε έρθει ποτέ στην Ελλάδα;
Όχι ποτέ! Είναι όμως κάτι που το θέλω πάρα πολύ. Η Ελλάδα έχει ένα πολιτισμικό πλούτο που κόβει την ανάσα και έχω σκοπό να καλύψω σύντομα αυτό το κενό.
 
  • Όταν διάβασα το μυθιστόρημά σας μου έφερε στο μυαλό την Ωραία Κοιμωμένη. Θεωρείτε πως η ιστορία σας είναι ένα σύγχρονο παραμύθι;
Κατά κάποιο τρόπο θα έλεγα ναι. Το παραμύθι υπάρχει για να κάνει τους αναγνώστες του να ονειρεύονται. Το Είμαι ακόμα εδώ αποδεικνύει πως ο έρωτας μπορεί να νικήσει φρικτές καταστάσεις, όπως στα παραμύθια. Αυτή η ιστορία είναι ένας ύμνος στη ζωή και τον έρωτα, και εύχομαι όλοι οι αναγνώστες μου να βιώνουν τόσο έντονα συναισθήματα στη ζωή τους. 

  • Ήδη με το πρώτο σας μυθιστόρημα κερδίσατε ένα βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και τα δικαιώματα πουλήθηκαν σε 29 χώρες. Πως αντιμετωπίζετε αυτή την τόσο μεγάλη επιτυχία;
Με τεράστια χαρά και πολύ ταπεινότητα! Παραμένω καθηγήτρια χορού, έχω πάνω από 200 μαθητές, απλώς είχα την τεράστια τύχη να κάνω δύο δουλειές που αγαπώ. Αυτό που με ενδιαφέρει πιο πολύ από όλα ως συγγραφέα είναι να διαβαστεί η ιστορία που έχω γράψει. Το να γνωρίζει ο κόσμος το όνομά μου, λίγο με νοιάζει. Το να γνωρίζει τον τίτλο του βιβλίου μου και τα ονόματα των ηρώων μου, είναι ό,τι πιο σημαντικό!

  • Στην Αρχαία Ελλάδα ο Έρωτας ήταν ένας θεός  συχνά πιο δυνατός από όλους τους άλλους. Εσείς τον θεωρείτε τόσο δυνατό;
Απόλυτα! Ο έρωτας είναι ένα από τα σπάνια πράγματα στον πλανήτη μας που μπορεί να υπερβεί όλα τα υπόλοιπα ( είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο). Ο έρωτας είναι δυνατός ( όχι παντοδύναμος), και σε καταστάσεις σαν κι αυτή ( του βιβλίου) αποδεικνύεται ότι είναι το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να υπάρξει. 
 
Το «Είμαι ακόμα εδώ» κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις mamaya στα βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας.
Μπορείτε να το αγοράσετε και ηλεκτρονικά με έκπτωση 10% στο σύνδεσμο που ακολουθεί
 
http://www.mamaya.gr/product/59/kseni-logotexnia-eimai-akoma-edo-
 
 
Copyright © 2021, MAMAYA, All rights reserved.